Instrumenten
In een brassband vinden we grofweg drie verschillende instrumentengroepen. Het scherp koper, het zacht koper en het slagwerk. Op deze pagina treft u een korte beschrijving aan van de instrumenten zoals ze in een brassband worden gebruikt.
Het scherp koper
Het scherp koper in het orkest bestaat uit een tiental cornets en een drietal trombones. Er wordt één es-cornet gebruikt voor de sopraan partij, de overige cornets zijn in bes gestemd. De trombonesectie bestaat uit twee tenor-trombones en een bas-trombone.
Een cornet lijkt op een trompet maar heeft een andere herkomst. Beide bestaan uit een koperen buis van ongeveer 1,5 meter lengte en zijn uitgerust met zgn. ventielen waarmee de buis verlengd kan worden om op die manier harmonische notenreeksen te kunnen spelen. Het verschil is dat de cornet wat compacter is opgevouwen, een klein beetje conisch is en een special bocht heeft die de Shepherd's Crook wordt genoemd, waardoor een wat warmere klank ontstaat. Deze warmere klank past uitstekend bij het homogene geluid van een brassband. Overigens wordt de cornet ook veel toegepast in dixieland en andere jazzorkesten.
De trombone is een al wat ouder instrument dat op brede schaal wordt gebruikt. De eerste trombone's werden al ruim voor onze jaartelling gebruikt. Vandaag de dag vindt u trombones in symfonie- tot jazzorkesten en uiteraard ook in een brassband. De trombone is een cylindrisch instrument, waardoor het tot het scherp koper hoort. Bij cylindrische instrumenten blijft de dikte van de buis tot aan de beker (vrijwel) hetzelfde. Bij conische instrumenten daarentegen wordt de buis langzaamaan steeds dikker, waardoor het instrument een warmere klank krijgt. Maar zoals gezegd horen de trombone's bij de groep van cylindrische instrumenten, het scherp koper dus. De notenreeksen worden nu niet gespeeld met behulp van ventielen, die pas aan het einde van de 18e eeuw werden uitgevonden, maar door het eenvoudig uitschuiven van de buis, coulisse genaamd.
Zacht koper
Adolphe Sax heeft een belangrijke rol gespeeld bij het ontwikkelen van nieuwe instrumenten. Zo heeft hij ondermeer de saxofoons uitgevonden.
Ook heeft Adolphe Sax een hele reeks van koperen blaasinstrumenten ontwikkeld die allen conisch zijn. Van alle instrumenten die Sax ontwikkeld heeft zijn er nog maar een paar in gebruik. Er worden er vijf toegepast in de brassband, de zgn. saxhoorn groep, het zachte koper.
Allereerst de kleinste van de familie, de flugelhorn. Dit instrument lijkt qua bouw wat op de cornet, maar is toch echt lid van de saxhoorn familie. Dit instrument wordt ook in fanfare orkesten toegepast, alleen wordt hij daar bugel genoemd en heeft een duidelijk andere functie. In een brassband wordt slechts één flugelhorn gebruikt. De flugelhorn is in bes gestemd en heeft daarmee dezelfde stemming als de eerder genoemde cornet.
Vervolgens gaan we qua stemming naar beneden, de althoorn. Dit instrument lijkt wat op een sopraan tubaatje en heeft dan ook de vorm die zo karakteristiek is voor de saxhoorn groep. De flugelhorn is wat dat betreft eigenlijk een buitenbeentje. De althoorn is in es gestemd, een vol octaaf lager dan de es-cornet, en er worden er drie gebruikt in een brassband.
Het begint al wat groter te worden als we doorgaan naar de bariton. Een slagje groter dan de althoorn en dit instrument is weer in bes gestemd. U kunt er een tweetal van vinden in de brassband.
De volgende in de reeks is de euphonium, ook wel tenor-tuba genoemd. Ook van dit instrumenttype zijn er twee in een brassband aanwezig. De euphonium heeft dezelfde stemming als de bariton, maar door de grotere boring is de klank wat donkerder.
Tot slot komen we bij het echt grote werk van het orkest terecht, de bas-tuba. In een brassband wordt de bas-tuba in twee verschillende varianten toegepast. Gestemd in es en gestemd in bes. Van beide varianten zitten er twee in een brassband en met z'n vieren zorgt deze club voor de baslijn, het fundament, van het orkest.
Het slagwerk
Een niet onbelangrijke groep vormt het slagwerk. Meestal heeft een brassband twee of drie concertslagwerkers. Het slagwerk kan weer worden onderverdeeld in twee groepen: het ongestemde slagwerk en het gestemde slagwerk.
Een goed voorbeeld van ongestemd slagwerk is bijvoorbeeld het drumstel. Onder gestemd slagwerk verstaan we ondermeer de pauken, xylofoon, etc. Eigenlijk kan alles wat met slagwerk te maken heeft in een brassband gebruikt worden, tot koebellen, woodblocks, gongen, triangel, tamboerijn, enz. aan toe.